Schoonmaken van de vaas na de rakustook

Raku

Een zaterdag waar mijn hart sneller van ging kloppen. Afgelopen nacht kon ik niet in slaap komen, omdat ik zo opgetogen was. De ochtend begint fris maar droog. Op het programma: raku.

Voorafgaand aan de rakustook is er een werkstuk gemaakt en deze heeft ongeveer twee weken gedroogd. Dan wordt deze gebakken in een electrische oven op 980-1040 graden. Na deze biscuitstook wordt het werk geglazuurd. Ik heb gekozen om op mijn werkstuk eerst koperoxide aan te brengen en daarna een transparant glanzend glazuur.

Het proces was spannend, omdat er een aantal momenten waren die bepalend waren voor het slagen. Vooraf bleek dat ik de koperoxide te gretig had opgebracht dus deze moest ik wat wegpoetsen. Eenmaal in de oven is het afwachten of de vaas niet klapt door mogelijk spanning.

Na de stook in de gasoven moet de 7,2 kilo wegende vaas naar de vuurplaats getild worden. Dat was een lastige klus, omdat het object groot, zwaar en rond is. Een zucht van verlichting toen hij dus veilig in het zaagsel landde.

De volgende stap in het proces vond plaats in de ton. De stelregel is dat koperoxide groen wordt als het werk ongeveer 10 minuten onder de ton staat. Na 20 minuten reduceren wordt het roder. Ik wilde erg graag de groene variant en weet dat de stelregel niet altijd opgaat en dat raku altijd verrassend uitpakt. Al dan niet positief. Dat de vaas groen onder de ton vandaan kwam was dus echt een verademing.

Na de vuurpot moet alles goed gepoetst worden om het glazuur weer blinkend te krijgen. De vaas is goed gecraqueleerd en de rook is in de barsten getrokken waardoor het effect goed geaccentueerd wordt. Het groen is prachtig en het koper is precies mooi verdeeld aanwezig. De binnenkant heeft een soort geroest staaleffect wat ik een schitterend contrast vind met de glans en vrouwelijke vorm.

Schoonmaken van de vaas na de rakustook

Eenmaal schoon en droog stond ik starend bij mijn werk en werd mij de vraag gesteld: ‘Sta je nou te janken?!” Ja, ik stond te janken. Tevreden, opgelucht en ontroerd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Wat vind je ervan?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.